ponedjeljak, 10. svibnja 2010.

Majčini skuti

ruže za Mariju
Gospina
haljina
skuti su
moje
majke

Vidjeh
oćutih
zadivljujuću
zaštitu
ljubav
nježnost
blagost
Majčinih
skuti

A.Ć.

(Pred kipom Gospe od Zečeva u crkvi sv. Anselma u Ninu i,
kad se isto ponavlja, pred njenim kipom u crkvi na otočiću Zečevo istoga dana.)***********************************************************


Danas je blagdan Gospe od Zečeva. Hodočasti se u grad Nin. Od 16. st. to je središnje Marijansko svetište zadarske nadbiskupije zbog čudotvornog ukazanja Blažene Djevice Marije. Svetkuje se svake godine na poseban način uz tradicijske procesije i misna slavlja, nošenjem kipa i zavjetnim cvijećem.
U 13. st. na otočiću Zečevo, nedaleko Nina, redovnici pustinjaci sagradili su crkvu Gospi u čast, koja je prema otoku nazvana Gospa od Zečeva. Početkom 16. st. Turci su zapalili crkvu i samostan, pogubili redovnike i odnijeli Gospin kip koji je na čudnovat način vraćen u Nin. Ninski biskup Juraj Divić ponovno je dao sagraditi crkvu Gospi u čast na otoku Zečevo.
Prema zapisima od 5. svibnja 1516. Gospa se više puta ukazala udovici pastirici Jeleni Grubišić, iz susjednog Jasenova, s porukama za narod. Jelena nije povjerovala, misleći da sanja, pa je moleći ispred kipa tražila neku potvrdu ukazanja. Iznenada je kip proplakao. Suze koje su ronile iz očiju Gospina kipa vidjela je Jelena i mnogi vjernici i svećenici tog dana, a istu večer to su vidjeli i neki putnici.
Zbog tih čudotvornih ukazanja, potvrđenih mnogih svjedočanstava, tadašnja crkvena vlast prihvaća Gospino ukazanje i biskup Divnić utemeljuje blagdan koji se uvijek slavi prvog ponedjeljka prije blagdana Uzašašća, a obilježava se velikim misnim slavljima u župnoj crkvi sv. Anselma - prvoj katedrali u Hrvata.
Zabilježeno je mnogo svjedočanstava kojima je Gospa Ninska pritekla u pomoć i mnogi oboljeli su čudesno ozdravili. Vjernici svojoj Gospi prinose zavjetne darove, a svojim kućama odnose blagoslovljeno Gospino cvijeće, za koje se vjeruje da ima čudotvornu moć.
Na zavjetni blagdan dolaze vjernici iz Zadra pješice, a neki i bosi. Ninsko je svetište poznato među vjernicima Ravnih kotara i Bukovice, na području nekadašnje Ninske biskupije i čitavu prostoru nekadašnjega srednjovjekovnoga hrvatskog kraljevstva. Ponukani potvrđenim čudnotvornim događajima koji su se zbili tijekom proteklih 500 godina, hodočasnici dolaze iz raznih krajeva radi duhovnih i fizičkih ozdravljenja i ispunjenja molitvi.
Ukazanje se svake godine obilježava na tri dana: 5. svibnja, na blagdan Gospe od Zečeva i 5. kolovoza. Početkom svibnja i u kolovozu hodočasti se brodicama i pješice u njezinu crkvu na otok Zečevo. Tom se prigodom kip Gospe od Zečeva prenosi brodicama na mjesto ukazanja.

Po brošuri - Gospa od Zečeva -

********************

Gospe od Zečeva moli za nas...


Nema komentara:

Objavi komentar